Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Συνταγή για λαγάνα


Η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας μου φέρνει στο μυαλό το αγαπημένο μου είδος ψωμιού, τη λαγάνα. Πάντα αναρωτιόμουν γιατί να αφιερώνουμε, σε κάτι τόσο νόστιμο, μόλις μία ημέρα το χρόνο κι έτσι φέτος αποφάσισα να βρω ένα τρόπο ώστε να μπορώ να το απολαμβάνω συχνότερα. Και τι άλλο θα μπορούσα να κάνω από το να το φτιάξω μόνη μου; Μετά από μία εκτενή έρευνα στο διαδίκτυο ξεχώρισα την πιο ενδιαφέρουσα από τις συνταγές που βρήκα και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας. Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα της βραβευμένης chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Δοκιμάστε την και πείτε μου τις εντυπώσεις σας.



ΥΛΙΚΑ
·         750 γρ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
·         1 φακελάκι ξερή μαγιά
·         1 κ.σ. αλάτι
·         1 κ.γ. ζάχαρη
·         1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
·         1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
·         1 κ.γ. γλυκάνισο
·         2 κ.σ. σουσάμι
·         1 ποτήρι νερό χλιαρό

(κ.γ. = κουτάλι του γλυκού & κ.σ. = κουτάλι της σούπας)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το γλυκάνισο με το νερό για 4΄-5΄, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Πετάμε το γλυκάνισο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο-λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης. Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5΄-6΄. Τη βάζουμε στη λεκάνη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα. Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο. Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα. Ξανά σκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο. Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

Πηγή: www.argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr