Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum)


Τα φυτά, όπου κι αν βρίσκονται έχουν την ικανότητα να ομορφαίνουν και να ζωντανεύουν το χώρο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως είναι κι αυτά όντα που ζουν και αναπτύσσονται, με τους δικούς τους ρυθμούς ομορφαίνοντας τη ζωή μας με τα χρώματα, τις μορφές και τα αρώματα τους.
Για εμάς που μένουμε σε πόλεις αποτελούν μία εξαιρετική λύση αφού μεταφέρουν μέσα στο σπίτι μας ένα μικρό κομμάτι από τη φύση που τόσο μας λείπει. Αυτός ήταν άλλωστε κι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αποφάσισα να ασχοληθώ με την κηπουρική.
Εγκαινιάζοντας τη νέα ενότητα της κηπουρικής θέλησα να ξεκινήσω με ένα αγαπημένο μου λουλούδι, το σπαθίφυλλο. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες και συμβουλές για τη φροντίδα αυτού του πανέμορφου φυτού που ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες. Καλά κηπουρέματα!




ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πρόκειται για ένα αειθαλές, ποώδες, πολυετές φυτό με μεγάλα γυαλιστερά, σκουρόχρωμα φύλλα και λευκά, μυτερά άνθη. Προέρχεται από τα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής ενώ το όνομα του είναι και η ακριβής περιγραφή του σχήματος του, φύλλα και άνθη που μοιάζουν με σπαθιά. Είναι ένα πολύ δημοφιλές φυτό που δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε και μάλιστα σε πολύ προσιτή τιμή.


ΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ
Αποκτώντας ένα σπαθίφυλλο όχι μόνο θα ζωντανέψετε την εμφάνιση του χώρου εργασίας σας ή του σπιτιού σας, αλλά στην πραγματικότητα θα δημιουργήσετε ένα υγιεινό μέρος για διαβίωση και εργασία και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα που αναπνέετε. Ανήκει στην κατηγορία των φυτών που καθαρίζουν και απολυμαίνουν την ατμόσφαιρα αφού αφαιρεί τις επικίνδυνες τοξίνες από τον αέρα και συμβάλλει στην καλή απόδοση οξυγόνου.



ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα έρευνας των καλλιεργητών και των εργαστηρίων ανά τον κόσμο κι έτσι πολύ συχνά παράγονται νέες ποικιλίες σπαθίφυλλων με πιο εντυπωσιακό φύλλωμα, πλουσιότερη ανθοφορία και ανθεκτικότητα. Αυτή τη στιγμή οι γνωστές ποικιλίες ανέρχονται στις σαράντα και ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται.




ΜΕΓΕΘΟΣ
Θα το βρείτε σε διάφορα μεγέθη. Τα ανεπτυγμένα σπαθίφυλλα μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 65cm-1m και σε πλάτος τα 50cm-60cm. Προσωπικά προτιμώ τα μικρότερα φυτά, είναι πιο χαριτωμένα και βρίσκουν ευκολότερα τη θέση τους σε ένα μικρό διαμέρισμα.     


ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ
Το όμορφο λουλούδι του σπαθίφυλλου εμφανίζεται, κατά κύριο λόγο, από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο αλλά είναι επίσης δυνατό η ανθοφορία να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κάθε λουλούδι διαρκεί έξι εβδομάδες ή και περισσότερο.

ΥΓΡΑΣΙΑ
Αγαπά πολύ το νερό γι’ αυτό φροντίστε να διατηρείται το εδαφικό του μείγμα πάντα υγρό.  
Προσέξτε όμως το χώμα του να είναι καλά στραγγισμένο. Για να το πετύχετε αυτό τοποθετήστε το φυτό πάνω σε ένα δίσκο, γεμάτο με βρεγμένα χαλίκια, για να αυξηθεί η υγρασία του. Ποτίστε μία φορά την εβδομάδα (για Φθινόπωρο-Χειμώνα) και 2-3 φορές (Άνοιξη-Καλοκαίρι). Μην ξεχνάτε να ψεκάζετε τα φύλλα του με νερό, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνετε τις σκόνες από το φυτό και το βοηθάτε να «αναπνεύσει».


ΦΩΣ
Το σπαθίφυλλο αγαπά πολύ και το έντονο φως. Καλό θα ήταν όμως τους καλοκαιρινούς μήνες να αποφεύγεται την άμεση επαφή του με το φως του ήλιου. Προτιμήστε να το τοποθετήσετε σε μία γωνιά του σπιτιού που θα δέχεται φιλτραρισμένο φως. Ως ανθεκτικό φυτό είναι δυνατό να αντέχει και συνθήκες χαμηλού φωτισμού, υπάρχει όμως περίπτωση να ελαττωθεί η ανθοφορία του.


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Έχει ανάγκη από ένα μικρό-κλίμα ζεστό και σκιερό. Η μέση θερμοκρασία δωματίου θα πρέπει να είναι από 18 έως 23 ° C.  Αποφύγετε να το τοποθετήσετε κοντά σε πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ και air-condition και φροντίστε να μην το ταλαιπωρείται με απότομες αλλαγές και οι χαμηλές θερμοκρασίες που μπορούν να το βλάψουν.

ΛΙΠΑΝΣΗ
Λιπαίνουμε με το κανονικό, υγρό λίπασμα κάθε δύο εβδομάδες, από νωρίς την άνοιξη μέχρι αργά το καλοκαίρι.

ΓΛΑΣΤΡΩΜΑ
Καλό θα ήταν να αλλάζετε τη γλάστρα του κάθε δύο χρόνια. Ιδανική εποχή για αυτή την εργασία είναι η άνοιξη και κατάλληλο ένα μείγμα που θα έχει ως βάση του την τύρφη. Όταν το φυτό φτάσει να είναι φυτεμένο σε γλάστρα με διάμετρο 15-20cm, τότε μπορείτε να κάνετε μόνο κλάδεμα των ριζών του.


ΕΙΔΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
1. Αν τα φύλλα αρχίζουν να γέρνουν ή να μαραίνονται, θα πρέπει να το ποτίσετε άμεσα. 
2. Εάν δείτε κιτρινισμένες άκρες στα φύλλα, οφείλετε σε υπερβολικό πότισμα και καλό θα ήταν να ελέγξετε τις ρίζες του φυτού μην τυχόν έχουν σαπίσει. Κάντε πάντα καλή αποστράγγιση με το να απομακρύνετε το περίσσιο νερό μετά από κάθε πότισμα.

3. Εάν δείτε ξεραμένες καφέ άκρες τότε το φυτό χρειάζεται περισσότερο νερό.

4. Εάν το φυτό δεν ανθίζει, μετακινείστε το σε ένα πιο φωτεινό μέρος και ελέγξτε τις ρίζες του μήπως θέλει μεταφύτευση σε μια μεγαλύτερη γλάστρα.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επιλέξτε με προσοχή τη γλάστρα μέσα στην οποία θα επιλέξετε να φυτέψετε το σπαθίφυλλο σας γιατί αυτή είναι που θα καθορίσει το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Κάποιες ιδέες θα βρείτε στις εικόνες δίπλα. Καλή επιτυχία!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr