Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πόσο έτοιμοι είστε να αποκτήσετε κατοικίδιο;

Μια ακόμη, πολύ αγαπημένη, ενότητα αποφάσισα να εγκαινιάσω αυτή την εβδομάδα, με θέμα τα κατοικίδια. Σε όλους μας έχει περάσει, κατά καιρούς, από το μυαλό η ιδέα να αποκτήσουμε ένα ζωάκι. Προσωπικά το έχω τολμήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Για την ακρίβεια ελάχιστες ήταν οι περίοδοι της ζωής μου που δεν είχα ένα κατοικίδιο για συντροφιά. Θα σας μιλήσω λοιπόν εκ πείρας. Η χαρά που μπορεί να σου προσφέρει ένα ζωάκι είναι απερίγραπτη, αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι είχαν παρόμοια εμπειρία. Πριν όμως κάποιος αποφασίσει να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο πρέπει, πρώτα από όλα, να λάβει υπόψη του τις ευθύνες που κουβαλά μία τέτοια πράξη και να αναρωτηθεί αν είναι έτοιμος να τις αναλάβει. Αν σκέφτεστε λοιπόν να αποκτήσετε ένα ζωάκι διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω θέμα και πάρτε την απόφαση σας με υπευθυνότητα.



Αυτό που πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζετε είναι πως όλα τα ζώα, ανεξάρτητα από το είδος και το μέγεθος τους, χρειάζονται καθημερινή φροντίδα, αγάπη και προσοχή. Το σημαντικό είναι να έχουν ανθρώπους που θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για αυτά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Φροντίστε λοιπόν να επιλέξετε με προσοχή το ζώο που ταιριάζει στον τρόπο ζωή σας, τις συνήθειες σας και το χαρακτήρα σας αφού μαζί του θα περάσετε αρκετά χρονιά από την υπόλοιπη ζωή σας. Το σίγουρο είναι πως αν τελικά αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι και να του διαθέσετε το χρόνο και τη φροντίδα που χρειάζεται, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα σας ανταμείψει στο πολλαπλάσιο με την αφοσίωση και την ανιδιοτελή αγάπη του!   
Πριν αποκτήσετε  όμως ένα κατοικίδιο καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω.






Το μέγεθος του σπιτιού σας.
Όσοι έχουν την πολυτέλεια να ζουν σε σπίτι με κήπο, είναι αυτοί που αναμφισβήτητα έχουν τις περισσότερες επιλογές. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν θα πρέπει να αρκεστούμε στους τέσσερις τοίχους ενός μικρού διαμερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση, το μέγεθος του κατοικίδιου που θα επιλέξετε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να παραχωρήσετε ένα συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού στο νέο σας φίλο, για το κλουβί, τη γυάλα του ή για το φαγητό και τον ύπνο του, εξαρτάται από το κατοικίδιο που θα επιλέξετε.
      


Πόσο ελεύθερο χρόνο διαθέτετε.
Το αμέσως επόμενο που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι πόσο ελεύθερο χρόνο σας αφήνει ο τρόπος ζωής σας. Το ζωάκι που θα αποφασίσετε να υιοθετήσετε έχει ανάγκες τις οποίες θα πρέπει εσείς να καλύπτεται. Έτσι, θα χρειαστεί να διαθέσετε αρκετές ώρες για τη φροντίδα του. Ίσως μάλιστα να πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητα και σας πιο συχνές δραστηριότητες καθαριότητας, ανάλογα πάντα με το είδος του ζώου που θα επιλέξετε. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη τις ανάγκες ενός ζώου και το κατά πόσον θα μπορούσατε να αντεπεξέλθετε, πριν πάρετε την τελική σας απόφαση.   
    





Τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας σας.
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η οικογένεια σας. Αν παραδείγματος χάριν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι καλό θα ήταν να ελέγξετε πόσο φιλικό προς αυτά θα ήταν το κατοικίδιο που θα επιλέξετε. Επίσης φροντίστε να μάθετε για τυχόν αλλεργίες που μπορεί να έχει κάποιο μέλος της οικογένειας σας πριν φέρετε το ζώο στο σπίτι. Τέλος, αν ζείτε σε πολυκατοικία καλό θα ήταν να ρωτήσετε το διαχειριστή εάν το καταστατικό της πολυκατοικίας επιτρέπει τα ζώα για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.  







Το οικονομικό κόστος.
Πέρα από το κόστος της απόκτησης ενός ζώου, το οποίο θα μπορούσατε να αποφύγετε υιοθετώντας ένα ζωάκι από κάποιο άσυλο, θα πρέπει να προσθέσετε στον οικονομικό σας προϋπολογισμό και τα έξοδα της φροντίδας του νέου σας φίλου. Η διατροφή και τα εμβόλια του είναι κάποια από τα έξοδα που θα αντιμετωπίσετε. Υπάρχει  βέβαια πιθανότητα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του το ζωάκι σας να αρρωστήσει και να χρειαστεί επιπλέον φροντίδα από κτηνίατρο, κάτι που σίγουρα θα αποτελέσει έξτρα έξοδο και για το οποίο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr