Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Αρωματικό αλάτι: 4 συνταγές για έξτρα γεύση

Με ένα από τα βασικά υλικά της μαγειρικής τέχνης, το αλάτι, θέλησα να ξεκινήσω αυτή τη νέα ενότητα. Δυστυχώς αποτελεί μεγάλη μου αδυναμία και λέω δυστυχώς γιατί ως γνωστόν η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού επιβαρύνει τον οργανισμό, δημιουργώντας κατακράτηση υγρών κι ένα σωρό άλλα προβλήματα. Πρόσφατα όμως ανακάλυψα έναν υπέροχο τρόπο να νοστιμεύω τα φαγητά μου, χωρίς να στερούμε το αλάτι, κι αυτό το μικρό μυστικό σκοπεύω να μοιραστώ σήμερα μαζί σας. Αλάτι με βότανα και μπαχαρικά! Τέσσερις διαφορετικές συνταγές, η κάθε μία από τις οποίες δίνει ξεχωριστό άρωμα και γεύση στο φαγητό. Προτείνω να δοκιμάσετε το χοντρό αλάτι που δεν έχει υποστεί επεξεργασία και θα δώσει ένταση στο μείγμα σας. Όσο για τις ποσότητες των υλικών, μπορεί να σας φανούν μεγάλες όμως δεν είναι, αφού μπορείτε να διατηρήσετε το κάθε μείγμα, σε αεροστεγές δοχείο, για έξι μήνες! Καλά μαγειρέματα!



ΑΛΑΤΙ ΓΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ
Υλικά
500 gr. Αλάτι
2 κ.σ. δενδρολίβανο
1 κ.σ. νιφάδες σκόρδου
1 κ.σ. νιφάδες κρεμμυδιού
Εκτέλεση
Χτυπήστε σε ένα γουδί το δενδρολίβανο με 2 κ.σ. αλάτι. Στη συνέχεια προσθέστε τις νιφάδες σκόρδου και κρεμμυδιού και το υπόλοιπο αλάτι και ανακατέψτε καλά με ένα κουταλάκι. Το μείγμα είναι έτοιμο και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως ή εναλλακτικά να το αποθηκεύσετε σε ένα αεροστεγές σκεύος.
Χρήση μείγματος
Προσθέτει μια ξεχωριστή γευστική πινελιά σε πατάτες, μοσχαρίσιες μπριζόλες ή κρέατα σούβλας.    




ΑΛΑΤΙ ΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Υλικά
500 gr.  Αλάτι
1 κ.σ. θυμάρι
2 κ.σ. μαύρους κόκκους πιπεριού
2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
Εκτέλεση
Χτυπήστε σε γουδί τους κόκκους πιπεριού με 2 κ.σ. αλάτι. Στη συνέχεια προσθέστε το θυμάρι, την πάπρικα και το υπόλοιπο αλάτι, αναμιγνύοντας καλά με ένα κουταλάκι και τοποθετήστε το μείγμα σε αεροστεγή συσκευασία. Αφήστε το εκεί για μία ημέρα πριν το χρησιμοποιήσετε.
Χρήση μείγματος
Ενισχύστε γευστικά και αρωματικά τόσο λαχανικά σχάρας, όσο και τηγανιά με κρέας και οποιοδήποτε προϊόν μπάρμπεκιου.  





ΑΛΑΤΙ ΓΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Υλικά
500gr. Αλάτι
1 κ.σ. σπόρους κύμινο
2 κ.σ. κόκκους κόλιανδρου
4 τεμ. μικρές αποξηραμένες πιπεριές
Εκτέλεση
Σε στεγνό τηγάνι καβουρδίστε τους σπόρους του κύμινου και τους κόκκους του κόλιανδρου για δύο λεπτά. Στη συνέχεια αδειάστε τους σε ένα μπλέντερ, βάζοντας μαζί τις πιπεριές, 4 κ.σ. αλάτι και χτυπήστε καλά. Προσθέστε το υπόλοιπο αλάτι στο μείγμα και ανακατέψτε με ένα κουταλάκι. Πριν το χρησιμοποιήσετε, διατηρήστε το αρωματικό αλάτι σε αεροστεγές βάζο για μία ημέρα.
Χρήση μείγματος
Δίνει μία μοναδικά πικάντικη γεύση σε κάθε παραλλαγή με κοτόπουλο ή χοιρινό.   





ΑΛΑΤΙ ΓΙΑ ΧΟΙΡΙΝΗ ΜΠΡΙΖΟΛΑ
Υλικά
500gr. Αλάτι
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ. ξύσμα μοσχολέμονου
1 κ.γ. ξερό άνηθο
1τεμ. φρέσκια πιπερόριζα κομμένη σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση
Χτυπήστε σε γουδί την πιπερόριζα, τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού και μοσχολέμονου μαζί με 4 κ.σ. αλάτι. Στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο αλάτι και ανακατεύστε με ένα κουταλάκι. Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα αεροστεγές βάζο και διατηρήστε το εκεί για μία ημέρα πριν το χρησιμοποιήσετε.
Χρήση μείγματος
Ιδανικό για χοιρινές μπριζόλες, αλλά και για ψάρι, κοτόπουλο ή λαχανικά στον ατμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr