Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Προσοχή, τσιμπάει!


Καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιος, ξεγνοιασιά... Όταν σκεφτόμαστε τις διακοπές το τελευταίο πράγμα που περνάει από το μυαλό μας είναι ο κίνδυνος. Κι όμως η εξοχή κρύβει πολλές παγίδες που αν δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουμε μπορεί να απειλήσουν όχι μόνο το ταξίδι αλλά κάποιες φορές και τη σωματική μας ακεραιότητα.

Κουνούπια, μέλισσες, τσούχτρες, φίδια! Ένα τσίμπημα τους είναι ικανό να μας χαλάσει τις διακοπές. Ενημερωθείτε λοιπόν για ότι "τσιμπάει" και φεύγοντας μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ένα μικρό φαρμακείο με τα απαραίτητα...





ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
Τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορούν να προκαλέσουν βίαιες αντιδράσεις του οργανισμού, ακόμη και πυρετό, ιδίως στα μικρά παιδιά. Παρότι οι αντιδράσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο, το συνηθέστερο είναι ένα εξάνθημα που εξελίσσετε σε φυσαλίδα και συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Σε πολύ ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις



Τι πρέπει να κάνουμε: Για να προφυλακτούμε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορούμε να χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα, σπρέι, σπιράλ ή πλακέτες αλλά και κουνουπιέρες. Αν, παρ' όλες τις προφυλάξεις, δεν αποφύγουμε το τσίμπημα, καθαρίζουμε το συγκεκριμένο σημείο με άφθονο νερό και σαπούνι και βάζουμε ξίδι ή ταλκ. Κατόπιν απλώνουμε μία αντιισταμινική κρέμα.  




ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΣΦΗΚΕΣ
Τα συμπτώματα που προκαλούν οι μέλισσες και οι σφήκες μοιάζουν με αυτά των κουνουπιών, με τη διαφορά ότι αυτά είναι πιο επικίνδυνα, γιατί το κεντρί τους μένει στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις. Το τσίμπημα προκαλεί πόνο, η περιοχή αρχίζει να πρήζεται, να κοκκινίζει και να προκαλεί κνησμό. Αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά μέσα στις επόμενες ώρες. 



Τι πρέπει να κάνουμε: Αφαιρούμε αμέσως το κεντρί με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Τοποθετούμε στην πληγή πάγο ή πλησιάζουμε ένα αναμμένο τσιγάρο ένα χιλιοστό περίπου από το ερεθισμένο σημείο για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια μπορούμε να βάλουμε  ξύδι, αμμωνία, μαϊντανό ή κρεμμύδι που ανακουφίζουν. Απλώνουμε στο δέρμα μία αντικνησμική κρέμα ή κρέμα κορτιζόνης. Αν το τσίμπημα γίνει μέσα στο στόμα, πρέπει να καλέσουμε αμέσως γιατρό.




ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ
Οι τσούχτρες είναι ο φόβος των κολυμβητών. Εφοδιασμένες με λεπτά πλοκάμια, έχουν φυσαλίδες που όταν έρθουν σε επαφή με το σώμα σκάνε κι απελευθερώνουν δηλητήριο. Αρχικά προκαλούν κάψιμο και στη συνέχεια  φαγούρα, ενώ το δέρμα κοκκινίζει. Ο τοπικός πόνος μπορεί να απλωθεί, να συνοδεύεται από πόνους σε αρθρώσεις και μυς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως προκληθεί αλλεργικό σοκ. 



Τι πρέπει να κάνουμε: Καταρχάς ρίχνουμε άφθονο θαλασσινό νερό στο τραύμα χωρίς να το τρίψουμε. Στη συνέχεια βάζουμε διάλυμα αμμωνίας ή αλκοόλ και καθαρίζουμε πολύ απαλά το δέρμα. Πασπαλίζουμε με ταλκ ή στεγνή άμμο και ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Σε περίπτωση έντονης αντίδρασης απευθυνόμαστε σε ένα γιατρό. 




ΦΙΔΙΑ
Το δάγκωμα του φιδιού αφήνει στο δέρμα δυο κατακόκκινες τρύπες που απέχουν μεταξύ τους περίπου ένα εκατοστό. Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε σ΄αυτή την περίπτωση είναι αν το φίδι είναι δηλητηριώδης ή όχι. Τα δηλητηριώδη φίδια έχουν πλατύ τριγωνικό κεφάλι, με μικρά λέπια και ελλειπτικές κόρες ματιών.



Τι πρέπει να κάνουμε: Καλούμε γιατρό και ξαπλώνουμε με το κεφάλι ψηλά. Έπειτα, δένουμε το σημείο πάνω από το δάγκωμα έτσι ώστε να εμποδίζετε η φλεβική κυκλοφορία. Αποστειρώνουμε ένα κοφτερό εργαλείο με φωτιά και κάνουμε μία τομή σε σχήμα σταυρού πάνω στα ίχνη που άφησε το φίδι, ώστε να προκληθεί αιμορραγία και να απομακρυνθεί το δηλητήριο. Πίνουμε τσάι ή καφέ για να διευκολύνουμε την αποβολή του δηλητηρίου και βάζουμε πάγο στην πληγή για να προκαλέσει σπασμό των αγγείων. Αν τα πράγματα είναι σοβαρά, πρέπει να μεταφερθούμε στο νοσοκομείο.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr