Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Επιλέξτε χρώματα για το σπίτι σας


Τα χρώματα έχουν αποδεδειγμένα τη δύναμη να βελτιώνουν τη διάθεση μας. Το κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετική επίδραση στην ψυχοσύνθεση μας. Ενέργεια, γαλήνη, αρμονία, αισιοδοξία, όποιο συναίσθημα κι αν επιθυμείτε να βιώσετε δεν έχετε παρά να κάνετε μια μικρή αλλαγή στο χώρο που ζείτε. Μπορείτε να προσθέσετε κάποια διακοσμητικά αντικείμενα ή ακόμη καλύτερα να βάψετε το χρώμα των τοίχων του σπιτιού σας. Διαβάστε προσεκτικά την επίδραση του κάθε χρώματος καθώς και τους συνδυασμούς που μπορείτε να κάνετε και επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.



ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΠΟΡΝΤΟ : Τα πολυτελή

Οι αποχρώσεις: Το έντονο του τριαντάφυλλου, ο ζεστός τόνος του ροδιού, το βαθύ κόκκινο του κερασιού, το ντελικάτο του κοραλλιού.
Με τι συνδυάζεται: Με το λευκό, το γκρι και το μαύρο, τα διπλανά του στο χρωματικό κύκλο πορτοκαλί και φούξια, αλλά και το χρυσό για εξωτικές δημιουργίες με αέρα πολυτέλειας. Επίσης, με το πράσινο, το τιρκουάζ και το μοβ για ένα πιο δυνατό αποτέλεσμα.
Τι αίσθηση αφήνει: Αυξάνει την πίεση του αίματος και τους χτύπους της καρδιάς δίνοντας μας έξτρα ενέργεια και πάθος. Η παρουσία του σε ένα τοίχο θα ασκήσει εξουσία στο χώρο και θα ανεβάσει τη «θερμοκρασία» του χαρίζοντας μια αίσθηση οικειότητας, ζεστασιάς, ζωντάνιας και ασφάλειας. Όπως και τα υπόλοιπα θερμά χρώματα, το συγκεκριμένο μπορεί να ζεστάνει, αλλά ταυτόχρονα μικραίνει τους χώρους. Επίσης, η υπερβολή στη χρήση του οδηγεί στη δημιουργία νευρικότητας, επιθετικότητας, θυμού καθώς και κούρασης.   
Σε ποιους χώρους ταιριάζει: Επειδή διεγείρει την διάθεση και κοινωνικότητα αποδεικνύεται ιδανικό για τους τοίχους της τραπεζαρίας. Είναι κατάλληλο και για playroom ή γυμναστήρια γιατί μας κάνει να νιώθουμε δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια, αλλά και για χώρους με λιγότερο φυσικό φως, όπως χολ και διαδρόμους, που θα γίνουν πιο χαρούμενοι. Αντενδεικνύεται για χώρους εργασίας, ύπνου ή ξεκούρασης. 
ΡΟΖ ΜΟΒ : Τα θηλυκά

Οι αποχρώσεις: Το δυνατό βιολετί, το απαλό μενεξεδί, το γλυκό λιλά, το φωτεινό της φρέσκιας λεβάντας, το σκούρο της ανεμώνης το πολυτελές δαμασκηνί, το ροζ του κουφέτου, το τρυφερό του ανθισμένου τριαντάφυλλου, το δυνατό φούξια.
Με τι συνδυάζονται: Τα ανοιχτόχρωμα μοβ με απαλά μπλε, κίτρινα, πορτοκαλί, με ανοιχτόχρωμα πράσινα και λιγότερο με το κόκκινο. Οι σκούρες αποχρώσεις συνδυασμένες με χρυσό και κρεμ δηλώνουν κομψότητα και πολυτέλεια. Τα ροζ ταιριάζουν με το μπλε, το κιτρινοπράσινο, το λευκό και το κόκκινο.
Τι αίσθηση αφήνουν: Το αιθέριο μοβ είναι το χρώμα που συνδέεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο με το διαλογισμό και την ανύψωση του πνεύματος και αντενδεικνύεται για αγχώδεις ανθρώπους. Οι έντονοι τόνοι του ροζ ζεσταίνουν το χώρο και ανεβάζουν το κέφι, ενώ οι πιο απαλοί γλυκαίνουν και ηρεμούν την ατμόσφαιρα γεμίζοντας την ρομαντισμό.
Σε ποιους χώρους ταιριάζουν: Η ιδιαιτερότητα του μοβ να είναι αγαπητό στα παιδιά και τους νέους, αλλά συνήθως απωθητικό για τους μεγαλύτερους, υποδηλώνει σαφώς τον κύριο προορισμό του που δεν είναι άλλος από τα παιδικά δωμάτια ή τους χώρους παιχνιδιού, πάντοτε όμως σε ανοιχτούς τόνους. Οι ντελικάτες αποχρώσεις του, κατά προτίμηση με κάποιο θερμό χρώμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα δωμάτια όπως το μπάνιο, το καθιστικό, το υπνοδωμάτιο ή το γραφείο, αρκεί να είναι πολύ φωτεινά. Το ρομαντικό, κομψό και θηλυκό ροζ δεν προορίζεται πλέον μόνο για τα κοριτσίστικα δωμάτια, αλλά το βρίσκουμε συχνά στο καθιστικό, το υπνοδωμάτιο και την τραπεζαρία. 
ΚΙΤΡΙΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ : Τα χαρούμενα

Οι αποχρώσεις: Κίτρινο – Το χρυσοκίτρινο του ήλιου, το ανοιχτό του λεμονιού, το κροκί, η ώχρα. Πορτοκαλί – Το λαμπερό του πορτοκαλιού, το σκούρο του ροδάκινου, το γλυκό βερικοκί, το σομόν.
Με τι συνδυάζονται: Το πορτοκαλί με γκρι και ανοιχτά καφέ που ενισχύουν τη δύναμη του. Επίσης με μπλε και μαύρο για αρμονία και ισορροπία. Το κίτρινο συνεργάζεται θαυμάσια με βιολετί, γκρι, μπλε, ροζ και πράσινο. Και τα δύο όταν συνδυαστούν με κόκκινο δίνουν μυστήριο, ενώ με λευκό ζωντανεύουν την ατμόσφαιρα.
Τι αίσθηση αφήνουν: Φωτίζουν, ζεσταίνουν, γεμίζουν χαρά και προκαλούν την προσοχή. Οι έντονοι τόνοι τους καλό είναι να αποφεύγονται γιατί μπορεί να δημιουργήσουν άγχος.
Σε ποιους χώρους ταιριάζουν: Το κίτρινο πλαισιώνει ιδανικά τα ξύλινα ή χρωματιστά έπιπλα μιας κουζίνας, μεταμορφώνει ένα μικρό σκοτεινό γραφείο σε χαρούμενο δωμάτιο και φωτίζει ένα μπάνιο. Λόγω της ιδιότητας του να διεγείρει τη σκέψη καλό είναι να αποφεύγεται σε χώρους χαλάρωσης όπως το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο. Το πορτοκαλί ανοίγει την όρεξη, ανεβάζει τη διάθεση, γι’ αυτό και προτιμάται σε χώρους φαγητού. Φιλικό και γιορτινό, είναι ιδανικό για καθιστικά και παιδικά δωμάτια, ενώ αντενδείκνυται για τα υπνοδωμάτια και τα γραφεία. 
ΤΙΡΚΟΥΑΖ ΠΡΑΣΙΝΟ : Τα αρμονικά

Οι αποχρώσεις: Πράσινο – Το ανοιχτό λάιμ, το σμαράγδι, το σκούρο της ελιάς και του πεύκου, το λαμπερό της χλόης, το ήπιο της μέντας, το απαλό φιστίκι. Τιρκουάζ – Το φωτεινό τιρκουάζ, του νερού, της ακουαμαρίνας.
 Με τι συνδυάζονται: Με τα μπλε, μοβ και βιολετί με τα οποία βρίσκονται στην ίδια πλευρά του χρωματικού κύκλο, δίνουν ευχάριστο αποτέλεσμα στα υπνοδωμάτια. Οι κιτρινοπράσινοι τόνοι συνδυάζονται με τα «καθαρά» μπλε και κίτρινα για πιο χαρούμενοlook, αλλά και με τα ζεστά μπεζ για περισσότερη αρμονία και ζεστό περιβάλλον.
Τι αίσθηση αφήνουν: Φρεσκάδα, αρμονία και ισορροπία είναι τα στοιχεία που εισβάλλουν στο χώρο μαζί με τα πράσινα χρώματα. Μας έρχονται κατευθείαν από τη φύση και συνδέοντας μας άμεσα μαζί της, προσφέρουν ηρεμία, χαλάρωση και ξεκούραση.
 Σε ποιους χώρους ταιριάζουν: Το πράσινο μειώνει δραστικά το στρες, γι’ αυτό ενδείκνυται για δωμάτια που προορίζονται για ξεκούραση και ηρεμία, όπως τα υπνοδωμάτια, και χώρους όπου λαμβάνονται αποφάσεις, όπως γραφεία ή αίθουσες συσκέψεων. Τα ανοιχτόχρωμα πράσινα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε καθιστικά αλλά και σε μπάνια, με ιδιαίτερη προσοχή όμως στην απόχρωση. Γενικά, αντενδείκνυνται σε χώρους όπου απαιτείται μεγάλη δραστηριότητα. Ειδικότερα το τιρκουάζ, θα πρέπει να αποφεύγεται σε κρύα λόγω προσανατολισμού δωμάτια, ενώ ταιριάζει ιδιαίτερα σε ζεστά και φωτεινά μπάνια και κουζίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr