Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ηλιακή ακτινοβολία: προστατευτείτε σωστά

Οι δερματολόγοι είναι κατηγορηματικοί και μας προειδοποιούν διαρκώς: "Μην διανοηθείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία χωρίς να απλώσετε στον δέρμα σας αντηλιακό!"
  
Σε μία εποχή όπου η τρύπα του όζοντος συνέχεια μεγαλώνει, η επιστήμη έχει αναγάγει τα αντηλιακά σε αμυντικό όπλο κατά του καρκίνου του δέρματος και της πρόωρης γήρανσης. Φρόντισα λοιπόν να συγκεντρώσω για εσάς όλες εκείνες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία της ομορφιάς και της υγείας σας. Ηλιακή ακτινοβολία UVA και UVB, δείκτες προστασίας (SPF), χρόνος έκθεσης και σωστή χρήση του αντηλιακού.
Ενημερωθείτε και προστατευτείτε...

ΑΚΤΙΝΕΣ UVA - UVB 
Η ηλιακή ακτινοβολία διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: την υπέρυθρη, την ορατή και την υπεριώδη. Στις δύο πρώτες οφείλεται η θερμότητα και η φωτεινότητα. Οι υπεριώδεις ακτίνες είναι εκείνες που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο το δέρμα, προκαλώντας το μαύρισμα αλλά και την καταστροφή των δερματικών κυττάρων. Η UVA διαπερνά την επιδερμίδα ευκολότερα και πιο βαθιά και ευθύνεται για την φωτογήρανση. Από την άλλη, η UVB ευθύνεται για την καταστροφή του δέρματος, τα ηλιακά εγκαύματα και όλες τις καρκινικές καταστάσεις. 


ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟΥ (SPF)
Η έννοια του δείκτη προστασίας αναφέρεται στο χρόνο που μπορεί να παραμείνει ένα άτομο προστατευμένο κάτω από τον ήλιο. Κάθε αντηλιακό οφείλει να αναφέρει το δείκτη προστασίας ή αλλιώς SPF καθώς και την ημερομηνία λήξης του πάνω στη συσκευασία. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής ένωσης δεν υπάρχει καμία περίπτωση 100% προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία, παρότι κάποιες εταιρίες αναφέρουν δείκτη προστασίας 100. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος δείκτης που αφορά τη UVB ακτινοβολία είναι το 50. 
Προσοχή: ο υψηλός δείκτης προστασίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για να κάθεστε στον ήλιο περισσότερες ώρες. 

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ & ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ
Η φροντίδα της επιδερμίδας και η προστασία της από τον ήλιο στην πόλη διαφέρει από αυτή στην παραλία, υπάρχουν όμως κάποιοι βασικοί κανόνες που οφείλουμε να τηρούμε. Πρώτος και απαράβατος κανόνας: αντηλιακό στο πρόσωπο φοράμε χειμώνα - καλοκαίρι, 365 μέρες το χρόνο! Στην πόλη, όταν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνάμε σε κλειστούς χώρους, ένα προϊόν με SPF 15 έως 20 αρκεί. Για την εξοχή ή την παραλία όμως, επιλέγουμε ένα αντηλιακό με υψηλότερο δείκτη. Το εφαρμόζουμε σε καθαρό δέρμα τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και φροντίζουμε να το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες, ακόμη κι αν το προϊόν έχει ένδειξη αδιάβροχο. 
Η πιο ασφαλής ώρα για ηλιοθεραπεία είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αποφύγετε τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11 το πρωί & 4 το απόγευμα, κανένα αντηλιακό δε μπορεί να σας προστατέψει 100%.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr