Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Είναι ωφέλιμο το παιχνίδι που θα χαρίσετε στο παιδί σας;


Τι δώρο να του πάρω τα Χριστούγεννα; Ποιο παιχνίδι είναι ωφέλιμο και πιο θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στον ψυχισμό του; Αυτά είναι κάποια μόνο από τα ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς αυτές τις μέρες. Η αγορά των δώρων είναι κατά κανόνα μια ευχάριστη διαδικασία για όλους, και κυρίως για τα παιδιά. Και φυσικά ποιο είναι το καλύτερο δώρο για ένα παιδί παρά ένα παιχνίδι, που θα το διασκεδάζει, θα το συντροφεύει στις ελεύθερες ώρες του και θα του δώσει χαρά και ευχαρίστηση; Το δύσκολο όμως είναι να επιλέξουμε τα κατάλληλα παιχνίδια από την πληθώρα που μας προσφέρουν τα μαγαζιά. Δείτε και διαλέξτε το κατάλληλο για το δικό σας παιδί…



Κούκλες
Τα κορίτσια στις μέρες μας παίζουν με κούκλες, όπως άλλωστε και σε κάθε εποχή. Αν κάνουμε όμως μια μικρή ανασκόπηση θα διαπιστώσουμε ότι οι κούκλες με τις οποίες παίζουν σήμερα τα παιδιά δε μοιάζουν καθόλου με εκείνες που υπήρχαν πριν από μερικές δεκαετίες. Η σημερινή τους όψη είναι αψεγάδιαστη, είναι όμορφες, ψηλές, διαθέτουν πληθώρα αξεσουάρ και επιδίδονται σε όλων των ειδών τα σπορ και τις διασκεδάσεις. Τα μικρά κορίτσια λοιπόν ταυτίζονται με αυτό το πρότυπο Λολίτας, ένα υπερκαταναλωτικό ον που δεν εργάζεται, μόνο διασκεδάζει. Μια εναλλακτική πρόταση είναι οι κούκλες παλαιού τύπου που μοιάζουν περισσότερο με μία καθημερινή γυναίκα ή κορίτσι.



Αυτοκινητάκια & άλλα οχήματα
Τα παιδιά – και κυρίως τα αγόρια- αρέσκονται στο να παίζουν με μινιατούρες διάφορων οχημάτων. Κατά αυτό τον τρόπο τα παιδιά εισάγονται στην πραγματικότητα και αντιλαμβάνονται τη λειτουργία και τη χρήση αντικειμένων που θα συναντήσουν αργότερα στη ζωή τους. Μάλιστα η προσπάθεια να τα συναρμολογήσουν είναι πολύ θετική για τη διάπλαση του χαρακτήρα, αφού τα βάζει στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες τους. Το μόνο ανησυχητικό είναι ότι σήμερα πολλά τέτοια παιχνίδια παραπέμπουν σε γνωστές μάρκες γρήγορων, ακριβών και εντυπωσιακών οχημάτων. Το μικρό αγόρι δηλαδή παίζει με ένα αυτοκίνητο που ίσως δεν θα μπορέσει να αποκτήσει ποτέ ως ενήλικος και το οποίο σίγουρα δεν διαθέτει ο πατέρας του ή ο μέσος, καθημερινός άνθρωπος.



Κατασκευές
Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτή την κατηγορία. Τουβλάκια τύπου Lego, ξύλινα ή πλαστικά που έχουν εγκοπές και συναρμολογούνται μεταξύ τους. Κουκλοθέατρο, μαριονέτες και καραγκιόζης, παιχνίδια που βάζουν τα παιδιά στη διαδικασία να παίξουν ρόλους που τα ίδια δημιούργησαν, καλλιεργώντας τη φαντασία και την επινοητικότητα τους. Καθώς και μπογιές ζωγραφικής και πλαστελίνες που τους αρέσουν πολύ. Αυτά τα παιχνίδια είναι ιδανικά για όλες τις ηλικίες, αφού -ανάλογα με τις ικανότητες του- το παιδί μπορεί να φτιάξει κάτι απλό ή κάτι πολύπλοκο. Το παιδί κατ’ αυτό τον τρόπο μαθαίνει να χρησιμοποιεί το μυαλό και τα χέρια του, αλλά έχει και την ευχαρίστηση να παίξει με κάτι που έφτιαξε μόνο του.


 Επιτραπέζια
Είτε πρόκειται για παιχνίδια γνώσεων, στρατηγικής, ψυχαγωγίας ή μαθησιακά, είτε αυτά τύπου monopoly που αγοράζουμε και πουλάμε, τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ωφέλιμα για τα παιδιά. Οι παίκτες μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού, πράγμα που θα τους χρειαστεί και στην ενήλικη ζωή τους, αλλά και να δέχονται όχι μόνο τη νίκη αλλά και την ήττα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτά τα παιχνίδια καλλιεργούν την άμιλλα και όχι τον στείρο ανταγωνισμό ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να λειτουργούν σε ομάδα, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με άλλους ανθρώπους.


Μουσικά όργανα
Πρόκειται για μουσικά όργανα φτιαγμένα για παιδιά, που μοιάζουν με τα αληθινά και παράγουν μουσική. Μπορεί να είναι κιθάρες, μικρά πιάνα, φυσαρμόνικες, κ.α. Αυτά τα παιχνίδια καλλιεργούν τη σχέση των παιδιών με τη μουσική. Μέσα από αυτό το παιχνίδι εξοικειώνονται με την αρμονία, το ρυθμό, τις μελωδίες και πολύ συχνά ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους. Επίσης, τα παιδιά εκτονώνονται με τα μουσικά όργανα και βρίσκουν μία διέξοδο να διοχετεύσουν την ενέργεια τους εποικοδομητικά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr