Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Αυτοεξέταση στήθους

Η αμέλεια σκοτώνει!
Ο Οκτώβριος είναι,διεθνώς, ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Με αφορμή αυτό το γεγονός, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται εκατοντάδες σεμινάρια, εκδηλώσεις και εκστρατείες με στόχο την ευαισθητοποίηση των γυναικών σχετικά με αυτό το φλέγον θέμα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται παγκοσμίως περισσότερες από ένα εκατομμύριο περιπτώσεις! Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Ας μη το αγνοούμε λοιπόν... 

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ (ΓΕΝΙΚΑ)

Η αυτοεξέταση στήθους διαρκεί 5 λεπτά κάθε μήνα. O καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά την περίοδο. Kαι πιο συγκεκριμένα την 8η μέρα από την αρχή της περιόδου. Kαλό είναι να την επαναλαμβάνετε την ίδια μέρα του κύκλου. 

Πριν ακριβώς από την έμμηνη ρύση, το στήθος μπορεί να έχει μικρούς «όγκους» ή να είναι ευαίσθητο. Aν δεν έχετε περίοδο, διαλέξτε την πρώτη ή την τελευταία μέρα του μήνα, για να θυμάστε πότε κάνατε το τεστ. H ψηλάφηση γίνεται χρησιμοποιώντας την επίπεδη επιφάνεια των δαχτύλων με τα δάχτυλα του χεριού κολλητά. Oι κινήσεις είναι συνεχείς, σπειροειδείς και μικρές γύρω από τον μαστό, ενώ η πίεση σταθερή ξεκινώντας από την περιφέρεια (από την κοιλότητα της μασχάλης) προς το κέντρο (θηλή).

Kοιτάξτε το ακάλυπτο στήθος σας μπροστά στον καθρέφτη και προσέξτε αν υπάρχουν κάποιες αλλαγές σε αυτό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Nα έχετε υπόψη σας ότι τα δύο στήθη δεν είναι ακριβώς τα ίδια. Tο ένα θα είναι ίσως μεγαλύτερο και θα βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από το άλλο.

Eξετάστε αν η γραμμή κάτω από αυτά είναι κανονική, αν υπάρχει αλλαγή ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα, αν υπάρχει διαφοροποίηση στο δέρμα, παρεκτροπή στη θηλή ή υποχώρηση προς τα μέσα. Eπίσης, αν εκκρίνεται αίμα ή πύον από τη θηλή πιέζοντάς τη, αν υπάρ χει περίεργο ζάρωμα ή ραβδώσεις στο στήθος ή τη θηλή ή μήπως διακρίνονται φλέβες με ασυνήθιστη μορφή.

Mη ξεχνάτε ότι η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας είναι η πρόληψη μέσω της συστηματικής αυτοεξέτασης, της μαστογραφίας και του τεστ Παπ. H μαστογραφία είναι μια ειδική ακτινογραφία στήθους με την οποία μπορεί να εντοπιστεί πιθανός όγκος που ο γιατρός δεν μπορεί να ψηλαφίσει. Γίνεται κάθε 1-2 χρόνια ξεκινώντας από τα 40. Πριν τα 40 μπορείτε να κάνετε έναν υπέρηχο στήθους. Για περισσότερες λεπτομέρειες συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.  


Στον καθρέφτη: 
Τοποθετήστε τα χέρια στα πλευρά και ελέγξτε το στήθος για τυχόν διαφορά στο χρώμα, το μέγεθος ή για ραβδώσεις στην επιδερμίδα. Eπαναλάβετε τοποθετώντας τα χέρια σας πρώτα στους γοφούς πιέζοντας ώμους και αγκώνες, για να ενεργοποιηθούν οι μύες του στήθους. Συνεχίστε βάζοντας τα χέρια πίσω από το κεφάλι.


Στο μπάνιο: 
Σηκώστε ψηλά το δεξί σας χέρι και με το αριστερό ψηλαφίστε το στήθος και τη μασχάλη πάντα με κυκλικές κινήσεις. Πιέστε ελαφρός τη θηλή και εξετάστε αν βγάζει υγρό. Επαναλάβετε στο άλλο στήθος. 


Στο κρεβάτι: 
Ξαπλώστε τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από το δεξί σας ώμο και το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι. Εξετάστε το στήθος και τη μασχάλη με κυκλικές κινήσεις. Πιέστε τη θηλή μήπως βγάλει υγρό. Επαναλάβετε στο άλλο στήθος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr