Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Κατασκευάστε διακοσμητικά αυγουλάκια 3D

Με μία κατασκευή, ιδανική για να στολίσετε το πασχαλινό σας δεντράκι, θέλησα να ξεκινήσω αυτή την εβδομάδα. Όπως θα δείτε και στις εικόνες μου, πρόκειται για μία πολύ εύκολη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή δημιουργία, που μπορείτε να φτιάξετε μέσα σε λίγα λεπτά. 

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
*1 αυγό (για το οβάλ σχήμα) 
*1 λευκή κόλλα χαρτί (για το πατρόν)
*1 κόλλα χαρτί σε όποιο σχέδιο επιθυμείτε
*Κόλλα ή ταινία διπλής όψης
*Κορδέλα & Ψαλίδι

Δημιουργήστε το δικό σας ξεχωριστό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας όσα κομμάτια χαρτιού επιθυμείτε. Καλή επιτυχία!
          






Πάρτε μία κόλλα χαρτί, κατά προτίμηση λευκή, και με τη βοήθεια ενός αυγού σχεδιάστε ένα κυκλικό σχήμα σε αυτή. Δοκίμασα αρκετά αντικείμενα πριν καταλήξω τελικά στην επιλογή του αυγού. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, είναι το μόνο που μπορεί να αποδώσει με ευκολία το κυκλικό σχήμα που απαιτεί αυτή η χειροτεχνία. Προτιμήστε ένα μεγάλο αυγό που θα κάνει το σχέδιο πιο ευδιάκριτο.


Στη συνέχεια κόψτε με προσοχή το κυκλικό σχήμα το οποίο θα χρησιμοποιήσετε, ως πατρόν, για τη δημιουργία του τελικού έργου. Δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από ένα αντίτυπο, καλό θα ήταν λοιπόν να είστε προσεκτικοί σε αυτή τη φάση καθώς θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, το τελικό αποτέλεσμα. Ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά απλά επαναλάβετε την διαδικασία από την αρχή.            




Αφού επιλέξετε το τελικό χαρτί, γυρίστε το από την ανάποδη πλευρά και χρησιμοποιώντας το πατρόν σχηματίστε πάνω του όσο το δυνατόν περισσότερα κυκλικά σχήματα μπορείτε. Αποφύγετε να σχεδιάσετε απευθείας στην καλή πλευρά του τελικού χαρτιού διότι, όσο σταθερό χέρι κι αν έχετε, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγετε από το πατρόν και να μουτζουρώσετε το χαρτί.



Αφού κόψετε τα σχεδιασμένα μοτίβα θα έχετε πλέον στα χέρια σας το τελικό υλικό. Για την συγκεκριμένη κατασκευή επέλεξα ένα κόκκινο χαρτί με στρας, αρκετά παχύ και σκληρό, πράγμα που θα κάνει το αποτέλεσμα πιο εντυπωσιακό και σταθερό. Φυσικά εσείς μπορείτε να διαλέξετε όποιο χρώμα και σχέδιο σας αρέσει, καλό θα ήταν όμως να αποφύγετε τα λεπτά χαρτιά καθώς θα σας δώσουν ένα αμφίβολο αποτέλεσμα.         


Αν τελικά επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε χαρτί με στρας θα διαπιστώσετε πως, όσο καλή κι αν είναι η ποιότητα του, θα αφήνει παντού υπολείμματα. Μία καλή ιδέα είναι, πριν συνεχίσετε την κατασκευή, να ψεκάσετε με λακ την επιφάνεια με τα στρας. Με τον τρόπο αυτό θα κολλήσουν επάνω και θα μειωθεί στο ελάχιστο η αποκόλληση τους. Καλό θα είναι να τα αφήσετε λίγα λεπτά να στεγνώσουν, διαφορετικά θα γεμίσουν τα δάχτυλα σας με χρώμα και στρας. 



Τώρα ήρθε η ώρα να διπλώσετε τα κομματάκια χαρτιού στη μέση. Μπορείτε να το κάνετε με τη βοήθεια ενός χάρακα ή απλά με το χέρι σας, αυτό εξαρτάται καθαρά από το πόσο επιδέξιες είστε στις κατασκευές. Κάντε το ίδιο με όλα τα χαρτάκια προσπαθώντας η μία πλευρά να εφάπτεται τέλεια με την άλλη. Όπως βλέπετε και στην εικόνα δίπλα, η επιφάνεια με το σχέδιο θα είναι από την μέσα πλευρά του τσακίσματος. 



Επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή την ταινίας διπλής όψης στην πίσω πλευρά του σχήματος. Προτιμώ την ταινία διπλής όψης στις κατασκευές μου διότι εκτός από πολύ εύκολη στην εφαρμογή της είναι και πιο "καθαρή" από την κόλλα. Φυσικά εσείς μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και κόλλα, το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο. Φροντίστε να κόψετε με ένα ψαλιδάκι τα περισσεύματα της ταινία από το σχήμα πριν αφαιρέσετε το προστατευτικό της κάλυμμα.


Κάπου εδώ, καλό θα ήταν, να ετοιμάσετε και την κορδέλα από την οποία θα κρέμεται το τρισδιάστατο αυγουλάκι σας, αν φυσικά δεν το έχετε κάνει ήδη εξ' αρχής. Μπορείτε να την κόψετε όσο μεγάλη ή μικρή θέλετε, κάτι που εξαρτάται από το μέρος που προορίζεται να κρεμάσετε το στολίδι σας. Η κορδέλα που θα επιλέξετε μπορεί να είναι από όποιο υλικό σας αρέσει ή έχετε στη διάθεση σας. 



Στη συνέχεια αφαιρέστε το κάλυμμα της ταινίας διπλής όψης και τοποθετήστε την κορδέλα σας επάνω στην επιφάνεια. Εναλλακτικά βάλτε κόλλα στο πίσω μέρος του χαρτιού και τοποθετήστε με προσοχή την κορδέλα σας ώστε να μην γεμίσουν τα χέρια σας κόλλα και λερώσετε την επιφάνεια του χαρτιού με το σχέδιο. Η κορδέλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στο επάνω μέρος του σχεδίου ή αλλιώς στο κεφάλι του αυγού. 



Αμέσως μετά πάρτε ένα - ένα τα κομμάτια και κολλήστε τα το ένα δίπλα στο άλλο όπως ακριβώς στην εικόνα δίπλα. Στο συγκεκριμένο σχέδιο χρησιμοποίησα τέσσερα από τα χαρτάκια, εσείς όπως μπορείτε αν βάλετε όσα θέλετε. Μην ξεχάσετε, πριν τοποθετήσετε και το τελευταίο χαρτί να κολλήσετε και την άλλη άκρη της κορδέλας για να μπορέσετε να κρεμάσετε το αυγουλάκι σας. 



Το τρισδιάστατο αυγουλάκι σας είναι πλέον έτοιμο! Το μόνο που μένει είναι να αφαιρέσετε, με ένα ψαλίδι, όποια ατέλεια έμεινε πιθανόν κατά την συναρμολόγηση της κατασκευής. Ελπίζω η επεξηγήσεις μου να ήταν αρκετά κατατοπιστικές και να μην δυσκολευτήκατε. Είμαι πρόθυμη να απαντήσω σε όποια ερώτηση πιθανόν έχετε και με χαρά θα δεχτώ τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας. Καλή επιτυχία και καλές κατασκευές!                       


Σημείωση: Οι εικόνες είναι δικές μου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr