Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Πώς να αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες του super market


Εάν τα ντουλάπια της κουζίνας σας είναι γεμάτα με παχυντικά σνακ και τρόφιμα που δεν σας βοηθούν να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή τότε πιθανότατα η αιτία κρύβεται στα λάθη που κάνετε όταν επισκέπτεστε το super market. Εντοπίστε τα και την επόμενη φορά κάντε τα ψώνια σας πιο συνετά αποφεύγοντας τις περιττές θερμίδες.



Ποτέ μην ψωνίζετε πεινασμένοι!

Ποτέ μην πηγαίνετε στο super market νηστικοί, γιατί δύσκολα θα μπορέσετε να αντισταθείτε στους γλυκούς, και όχι μόνο, πειρασμούς που βρίσκονται σε πληθώρα στα ράφια. Καλό θα ήταν να ξεκινάτε τα ψώνια σας από το τμήμα με τα λαχανικά και τα φρούτα. Βάλτε στο καρότσι σας όσο περισσότερα χρώματα μπορείτε: κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα, πράσινα. Είναι σημαντικό αυτά τα προϊόντα να αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος των αγορών σας σε τρόφιμα, πράγμα που θα εξασφαλίσει λιγότερες θερμίδες στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Μετά περάστε από το τμήμα με τα δημητριακά και τα ζυμαρικά, προτιμώντας αυτά ολικής άλεσης, και για το τέλος αφήστε τους «αμαρτωλούς» διαδρόμους. Μέχρι να φτάσετε εκεί το καρότσι σας θα έχει ήδη γεμίσει το ίδιο και το διάθεση σας για αγορές.



Διαβάζετε τα συστατικά του προϊόντος!

Όταν αγοράζετε ένα προϊόν, να διαβάζετε πάντα τον πίνακα διατροφικής ανάλυσης, για να ελέγξετε την περιεκτικότητα του σε σάκχαρα, λίπος, φυτικές ίνες και νάτριο. Να θυμάστε ότι στις ετικέτες των προϊόντων τα συστατικά αναγράφονται πάντα με φθίνουσα σειρά, ξεκινώντας από εκείνα που υπερέχουν ως προς την ποσότητα. Αν π.χ. στα δημητριακά που θέλετε να αγοράσετε, η ζάχαρη αναφέρεται δεύτερη μετά τις νιφάδες καλαμποκιού, ίσως είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια συσκευασία δημητριακών, στην οποία η ζάχαρη αναγράφεται στο τέλος της σύστασης του προϊόντος ή και καθόλου. Όσον αφορά τις φυτικές ίνες όμως, το «πολύ» είναι καλό! Κατά συνέπεια, προτιμήστε τα τρόφιμα με περισσότερο από 3γρ. φυτικών ινών στη σύσταση τους και αποφύγετε όσα έχουν λιγότερο από 0,5γρ. 



Αποφύγετε την παγίδα των 100 γραμμαρίων!

Μια «θερμιδοπαγίδα» στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι καταναλωτές είναι ότι διαβάζουν μεν την ετικέτα των τροφίμων, αλλά τελικά υπολογίζουν λανθασμένα τις θερμίδες και τα λίπη. Στα περισσότερα τρόφιμα η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών και των θερμίδων συνήθως αναφέρετε ανά 100γραμμάρια ή 100ml και όχι ανά μερίδα. Κατά συνέπεια, πρέπει όχι μόνο να διαβάζετε την ετικέτα, αλλά να κάνετε και τις απαραίτητες αριθμητικές πράξεις για να υπολογίσετε πόσες θερμίδες και πόσο λίπος προσλαμβάνετε.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr