Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

To savoir vivre της ισορροπημένης διατροφής

Το savoir vivre, ή αλλιώς οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία που εφαρμόζετε σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Ο βασικός σκοπούς του είναι να μας κάνει αρεστούς στους γύρω μας, σε σχέση με τη διατροφή όμως μπορεί να μας προσφέρει και κάτι ακόμη πιο ουσιαστικό. Ακολουθώντας κάποιους από τους βασικούς κανόνες του savoir vivre για το φαγητό μπορούμε να αποκτήσουμε μία πιο ισορροπημένη σχέση μαζί του και να αποφύγουμε τις υπερβολές που τις περισσότερες φορές ευθύνονται για τα παραπανίσια κιλά μας. Προσπαθήστε να τους εντάξετε στην καθημερινότητα σας και σύντομα θα δείτε τη διαφορά..


Καθίστε στο τραπέζι
Το να τσιμπολογάμε στο πόδι είναι μια συνήθεια που όλοι λίγο-πολύ έχουμε. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να τρώμε ανεξέλεγκτα και μάλιστα, τις περισσότερες φορές, τροφές που κάθε άλλο παρά υγιεινές είναι. Επίσης με αυτή την τακτική δεν καταφέρνουμε να νιώσουμε την αίσθηση του κορεσμού με αποτέλεσμα να συνεχίσουμε να τρώμε. Για αυτό λοιπόν πρέπει τα γεύματα μας να τα παίρνουμε πάντα καθιστοί στο τραπέζι, έχοντας πλήρη επίγνωση του τι κάνουμε εκείνη τη στιγμή.



Μη βιάζεστε να τελειώσετε το γεύμα σας
Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι για να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο πρέπει να περάσουν τουλάχιστον είκοσι λεπτά από την κατανάλωση της τροφής. Τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζεται το επίπεδο του σακχάρου για να ανέβει στο αίμα. Αποφύγετε λοιπόν να τρώτε με λαιμαργία ακόμη κι αν πεινάτε πολύ, διαφορετικά θα καταλήξετε με φούσκωμα στην κοιλιά και αρκετές άχρηστες θερμίδες στο διαιτολόγιο σας.

Μασήστε αργά
Για να διασπαστεί επαρκώς η τροφή και να καταφέρει ο οργανισμός να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά της πρέπει να μασάμε την κάθε μπουκιά 15-20 φορές. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι ειδικοί και θα συμφωνήσετε κι εσείς μαζί τους φτάνει να  φέρετε στο μυαλό σας τις φορές εκείνες που ταλαιπωρηθήκατε από φούσκωμα και αέρια αφού πρώτα κατάπιατε την τροφή σας σχεδόν αμάσητη. Μην ξεχνάτε, η χώνεψη ξεκινάει από το στόμα.


Αφήστε το πιάτο σας μισοάδειο
Είμαι σίγουρη ότι στις περισσότερες από εσάς -αν όχι σε όλες-  ηχεί ακόμη στα αυτιά σας η φωνή της μητέρας σας που έλεγε όταν ήσασταν μικρή «φάε όλο το φαί σου για να μεγαλώσεις». Μόνο που τώρα πια έχετε μεγαλώσει αρκετά και δεν πειράζει αν αφήσετε λίγο από το φαγητό στο πιάτο. Άλλωστε τις περισσότερες φορές, εξαιτίας της πείνας, καταλήγουμε να το γεμίζουμε παραπάνω από όσο πρέπει. Κάντε συνήθεια λοιπόν να αφήνετε πάντα λίγο φαγητό στο πιάτο σας, φυλάξτε το κι αν μετά από μισή ώρα πεινάτε ακόμη, φάτε το.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr