Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Μουσικοθεραπεία

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι νότες μας χαλαρώνουν, μας διασκεδάζουν και μας ψυχαγωγούν. Τώρα πια ξέρουμε ότι μπορούν και να μας θεραπεύσουν. Η μουσικοθεραπεία είναι μια επιστήμη, η «πατρότητα» της οποίας ανήκει στους αρχαίους Έλληνες. Τα ευεργετικά της αποτελέσματα σε άτομα με ψυχολογικά προβλήματα ή ψυχικές παθήσεις είναι αποδεδειγμένα, γι’ αυτό και η μουσικοθεραπεία διδάσκεται σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο.


ΠΟΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει τη χαλάρωση με την κλασική μουσική. Κι όμως, για τον καθένα μας η μουσική που έχει χαλαρωτική επίδραση μπορεί να διαφέρει και μπορεί να είναι από κλασική μέχρι ροκ. Είναι επίσης πιθανό να μην είναι καν μουσική, αλλά να πρόκειται για ήχους από τη φύση όπως θρόισμα φύλλων, κύματα θάλασσας, τιτίβισμα πουλιών, κ.α.


ΧΑΛΑΡΩΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ
Η μουσική είναι κάτι που μας συντροφεύει τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Μπορεί να μας χαλαρώνει μέσα στο αυτοκίνητο καθώς βρισκόμαστε μποτιλιαρισμένοι, στο γραφείο ενώ δουλεύουμε στον υπολογιστή, στην καφετέρια και βέβαια μέσα στο σπίτι. Η μουσική μπορεί να είναι το τελευταίο ερέθισμα που δεχόμαστε πριν αποκοιμηθούμε και μία από τις καλύτερες επιλογές για να ξυπνήσουμε και να αρχίσουμε την ημέρα μας.



Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ
Μια συνάντηση με ένα μουσικοθεραπευτή δεν έγκειται απλά στη διαδικασία επιλογής της κατάλληλης μουσικής. Η μουσικοθεραπεία περιλαμβάνει τρία στάδια: τις δεκτικές μεθόδους, όταν δηλαδή ο ασθενής ακούει μουσική, τις ενεργητικές μεθόδους, όπου ο ασθενής προσπαθεί να φτιάξει τη δική του μουσική και τις βιωματικές μεθόδους, οι οποίες είναι συνδυασμός των δύο προηγούμενων. Και στα τρία στάδια μπορεί επίσης να γίνονται και άλλες δραστηριότητες παράλληλα, όπως ζωγραφική, χορός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr