Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Πως να καθαρίσετε έξι δύσκολους λεκέδες (καφές, κρασί, λάδι, σάλτσα, αίμα, μελάνι)

Κάποιοι λεκέδες είναι πιο ανθεκτικοί και επίμονοι, από κάποιους άλλους, κάνοντας τη ζωή μας δύσκολη.
Ωστόσο, υπάρχουν μικρά μυστικά για να τους εξαφανίσουμε δια παντός.
Δοκιμάστε τα...
















           ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ                                                    
  • Μπορείτε να καθαρίσετε το λεκέ, ρίχνοντας πάνω του μια-δυο σταγόνες ούζο ή τσίπουρο. Αφήστε το λίγη ώρα να στεγνώσει και στη συνέχεια πλύνετε το κανονικά. Ο λεκές θα εξαφανιστεί.  




ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΣΑΛΤΣΑ
  • Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε ένα λεκέ από σάλτσα είναι να βάλετε το ρούχο σε μία λεκάνη με ζεστό νερό μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει γλυκερίνη και να το αφήσετε να μουλιάσει για περίπου μία ώρα. Αφού εξαφανιστεί ο λεκές μπορείτε να πλύνετε κανονικά το ρούχο. 

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΛΑΔΙ 
  • Βρέξτε το λεκέ από λάδι με ζεστό νερό και ρίξτε του λίγο απορρυπαντικό πιάτων, που διαλύει τα λίπη. Τρίψτε ελαφρά και βάλτε το ρούχο σε ζεστή σαπουνάδα με απορρυπαντικό ρούχων για μία με δύο ώρες ή βάλτε το κατευθείαν στο πλυντήριο και πλύνετε το κανονικά. 
  • Αν η λαδιά δεν έχει προλάβει να στεγνώσει και δεν έχει ποτίσει το ύφασμα θα αφαιρεθεί ευκολότερα αν ρίξετε πάνω του ταλκ ή σκόνη κιμωλίας και στη συνέχεια βουρτσίσετε καλά.    

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΑΦΕ 
  • Περάστε το σημείο του λεκέ με γλυκερίνη κι έπειτα πλύνετε τη μπλούζα με ζεστό νερό και πράσινο σαπούνι. 
  • Σε περίπτωση που η μπλούζα σας είναι λευκή περάστε το λεκέ με διάλυμα ίσης ποσότητας ξυδιού και οινοπνεύματος και η μπλούζα σας θα γίνει όπως και πρώτα. 

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑ 
  • Αν η μπλούζα σας είναι λευκή , ένας καλός τρόπος για να εξαφανίσετε το λεκέ, είναι να αφήσετε τη μπλούζα σε κρύο νερό και να την τρίψετε με λίγο οξυζενέ. Έπειτα αφήστε το ρούχο να μουλιάσει για λίγο σε νερό και χλωρίνη και πλύνετε το κανονικά στο χέρι ή στο πλυντήριο. 
  • Προσοχή, το ζεστό νερό δεν αφαιρεί όπως πολλοί πιστεύουν τους λεκέδες από αίμα, αντίθετα εξαπλώνονται στο ύφασμα καταστρέφοντας το, γι' αυτό να χρησιμοποιείται πάντα μόνο κρύο νερό.

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ 
  • Αν το μελάνι είναι από στυλό διαρκείας, τρίψτε το σημείο του λεκέ με κρύο γάλα ή με το εσωτερικό μιας φλούδας από μπανάνα και μετά πλύνετε το στο χέρι με απορρυπαντικό.
  • Αν το μελάνι είναι μελάνι πένας και η μπλούζα σας λευκή, μουλιάστε το ρούχο σε χλωρίνη και μετά πλύνετε το καλά. 
  • Αν η μπλούζα σας είναι χρωματιστή αφήστε τη να μουλιάσει πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και μετά πλύνετε την με νερό και λεμόνι. 
  • Αν η μπλούζα σας είναι από συνθετικό ύφασμα δοκιμάστε να τρίψετε το λεκέ με μισή λεμονόκουπα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr