Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Κρατήστε δροσερό το σπίτι σας, χωρίς κλιματισμό


Αυτό το καλοκαίρι δοκιμάστε να δροσίσετε το σπίτι σας με έναν τρόπο κάπως διαφορετικό, δίχως τη χρήση του κλιματιστικού. Για την ακρίβεια υπάρχουν τέσσερις απλές λύσεις που αν τις ακολουθήσετε είμαι σίγουρη ότι θα δείτε τη θερμοκρασία του χώρου σας να μειώνετε αισθητά. Ακόμη κι αν δεν μπορέσετε τελικά να απαρνηθείτε εντελώς τη χρήση του air condition - πράγμα απόλυτα κατανοητό - τουλάχιστον θα είστε σε θέση να την περιορίσετε σε μεγάλο βαθμό. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η εκτεταμένη χρήση κλιματιστικών μπορεί να βλάψει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την υγεία σας. 
Μην χάνετε λοιπόν χρόνο, διαβάστε και δοκιμάστε τις τέσσερις απλές λύσεις που θα σας βοηθήσουν να δροσίσετε το σπίτι σας φυσικά και οικονομικά.

____________________________________________________________________________



1. Βάψε λευκούς τους τοίχους

Όταν η ηλιακή ακτινοβολία πέφτει επάνω σε μία επιφάνεια τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβούν, είτε να απορροφάται, είτε να αντανακλάται. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει το χρώμα της επιφάνειας πάνω στην οποία πέφτει το φως, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού. Όσο πιο σκούρο χρώμα επιλέξατε για το κέλυφος της οικίας σας, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό προσπίπτουσας ακτινοβολίας θα απορροφάτε, με αποτέλεσμα να αυξάνετε αισθητά η θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους. Βάψτε λοιπόν το εξωτερικό μέρος του σπιτιού με ανοιχτά χρώματα, κατά προτίμηση στους τόνους του λευκού, και δείτε να μειώνετε αισθητά αυτό το καλοκαίρι.

____________________________________________________________________________
    


1. Αερίστε το σπίτι σωστά

Η ιδανική λύση για τις ώρες που σημειώνονται οι υψηλότερες εξωτερικές θερμοκρασίες είναι να κλείσετε τα παράθυρα του σπιτιού σας. Μη νομίζετε ότι αν τα αφήσετε ανοιχτά θα δημιουργηθεί ρεύμα και θα δροσιστείτε. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να διοχετεύσετε το θερμό αέρα στο χώρο. Έτσι η εσωτερική θερμοκρασία θα φτάσει τα επίπεδα της εξωτερικής. Οι καλύτερες ώρες για να αερίζετε το σπίτι είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όταν ο ήλιος αρχίζει να βασιλεύει. Κρατήσετε εκτός σπιτιού τις υψηλές θερμοκρασίες κλείνοντας το μεσημέρι τις πόρτες και τα παντζούρια και φυλακίζοντας μέσα σε αυτό την πρωινή δροσιά.     

____________________________________________________________________________


1. Δημιουργήστε σκιά 

Είναι σημαντικό να υπάρχουν καταφύγια δροσιάς στο χώρο όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Αρχικά, μεριμνήστε για την εξωτερική σκίαση του σπιτιού με τέντες, ξύλινα στέγαστρα και πέργκολες. Εναλλακτικά τοποθετήστε έξω από τις μπαλκονόπορτες μεγάλες ομπρέλες θαλάσσης. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να εξοπλίστε τα παράθυρα του σπιτιού με ρόλερ ή κρεπαρίες. Κατά τις ώρες μεσημεριανές ώρες θα εμποδίζουν την ηλιοφάνεια να εισέρχεται στο χώρο αλλά και θα επιτρέπουν στον αέρα που εγκλωβίζεται μεταξύ αυτόν και της μπαλκονόπορτας και να λειτουργεί ως θερμομονωτικό.      

____________________________________________________________________________


1. Φτιάξτε έναν κήπο

Όποιο χώρο κι αν επιλέξετε να μεταμορφώσετε σε κήπο, είτε το μπαλκόνι είτε την ταράτσα σας, το βέβαιο είναι ότι δεν θα το μετανιώσετε. Πρόκειται για μία επένδυση που όχι μόνο θα βελτιώσει αισθητικά τον χώρο αλλά θα μειώσει αισθητά και την θερμοκρασία του σπιτιού σας. Τα φυτά προσφέρουν εκτός από σκίαση και ένα είδους φυσικής μόνωσης ενώ όταν ο αέρας περνά από μέσα τους πριν μπει στα δωμάτια κατά κάποιο τρόπο "φιλτράρετε" και δροσίζει. Για το λόγο αυτό φροντίστε να τοποθετήσετε έξω από τις μπαλκονόπορτες σας φυτά με μεγαλύτερο ύψος, ίσως κάποιο δεντράκι ή θάμνο. Αν ο χώρος που έχετε είναι περιορισμένος τοποθετήστε γλάστρες στα κάγκελα του μπαλκονιού σας.       
____________________________________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr