Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Οι εννιά μήνες της κύησης



Η σύλληψη και η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο θαύμα της ζωής! Και είμαστε εμείς οι γυναίκες που έχουμε την τιμή να το βιώνουμε, να το νιώθουμε να συμβαίνει μέσα μας. Παρόλα αυτά οι περισσότερες αγνοούμε τις διεργασίες που πραγματοποιούνται αυτούς τους εννιά μήνες της κύησης. 

"Πότε αρχίζει η καρδούλα του να χτυπά; Πότε είναι σε θέση να ακούει, να βλέπει και να νιώθει;" Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βρίσκουν απάντηση στο κείμενο που ακολουθεί. Μάθετε λοιπόν και δείτε με τα ίδια σας τα μάτια πως αναπτύσσετε το μωράκι σας όσο βρίσκετε μέσα σας.



1η  εβδομάδα κύησης 
Στο μέσο του γυναικείου κύκλου, περίπου δύο εβδομάδες μετά την τελευταία περίοδο, το ωάριο με τα είκοσι τρία χρωμοσώματα του περιμένει στην ωοθήκη. Τότε έρχεται το σπερματοζωάριο του πατέρα, με άλλα είκοσι τρία χρωμοσώματα, και διεισδύει στο ωάριο. Τα χρωμοσώματα τους, που περιέχουν όλες τις γενετικές πληροφορίες που θα κληρονομήσει το μωρό, ενώνονται. Έξι ώρες μετά, το γονιμοποιημένο ωάριο, αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ιλιγγιωδώς και να διαφοροποιείται από τους γονείς του. Μαζί με τα 6000000 γονίδια του, περνά μέσα από τις σάλπιγγες και εγκαθίσταται στη μήτρα. Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε…



2η εβδομάδα κύησης (1/2 μήνας)
Μόλις τη δεύτερη εβδομάδα έχει ήδη πολλαπλασιαστεί σε πάνω από 8000 κύτταρα, ενώ σε εννιά μήνες θα έχει ξεπεράσει τα έξι τρισεκατομμύρια! Το πρώτο που σχηματίζετε είναι ο ομφάλιος λώρος και ο πλακούντας, που τροφοδοτούν τη νέα ζωή με θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο. Παρότι τρέφετε και θερμαίνεται από τη μητέρα του, εκείνη αγνοεί ακόμη την ύπαρξη του αφού περιμένει την κανονική έμμηνο ροή στο τέλος της εβδομάδας.




3η εβδομάδα κύησης
Έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζετε η σπονδυλική του στήλη, το κεφάλι, οι πνεύμονες, το στομάχι, το έντερο και τα νεφρά του ενώ το συκώτι του παράγει κιόλας αίμα. Από τη 18η ημέρα η μικρή καρδούλα του αρχίζει να χτυπά ακανόνιστα! Αυτή η ίδια καρδιά θα χτυπά μέχρι και το τέλος της ζωής του.





4η εβδομάδα κύησης (1ος μήνας)
Το αγέννητο έμβρυο έχει συμπληρώσει τον πρώτο μήνα της ζωής του! Έχει ύψος μισό εκατοστό και ζυγίζει μισό γραμμάριο. Οι χτύποι της καρδούλας του συγχρονίστηκαν με αυτούς της μητέρας. Οι γάμπες του είναι σας μικρές φτερούγες και τα χέρια του έχουν σχηματιστεί. Αν και ζει ήδη ένα μήνα η μητέρα του αρχίζει μόλις να υποψιάζεται την ύπαρξη του, καθώς η περίοδος της καθυστερεί εδώ και δύο βδομάδες.





5η εβδομάδα κύησης
Σε μία εβδομάδα το ύψος και το βάρος του έχουν διπλασιαστεί! Ζυγίζει ένα γραμμάριο και είναι ένα εκατοστό ψηλό. Ξεχωρίζουν το κεφάλι, ο θώρακας και η κοιλιά του. Σχηματίζονται τα μάτια με τον αμφιβληστροειδή, το φακό και τα βλέφαρα. Ξεπροβάλλουν τα αυτιά και η μύτη του. Στον εγκέφαλο πρώτο εμφανίζετε η καταβολή του κέντρου του λόγου. Μπορεί να καταγραφεί ακόμη και το καρδιογράφημα του!





6η εβδομάδα κύησης (1 ½ μήνας)
Διακρίνονται τα δάχτυλα στα χέρια και στα πόδια του. Στο τέλος της εβδομάδας είναι δυνατόν να καταγραφούν τα εγκεφαλικά του κύματα σε ένα κανονικό Ηλεκτροεγκεφαλογράφο. Κι ωστόσο κάποιοι λένε πως ακόμη δεν έχει ψυχή…









7η εβδομάδα κύησης
Ο εγκέφαλος λειτουργεί κανονικά, μπορεί να αισθανθεί και αντιδρά σύμφωνα με τα ερεθίσματα. Ανοίγει τα χείλη του και μπορεί να θηλάζει. Τα δάχτυλα του μεγαλώνουν και τα δαχτυλικά του αποτυπώματα παίρνουν τη μορφή που θα έχουν σε όλη του τη ζωή.






8η εβδομάδα κύησης (2ος μήνας)
Οι εξήντα πιο σπουδαίες μέρες της ζωής του: όλα τα όργανα του έχουν σχηματιστεί. Τώρα πια δεν θα δημιουργηθούν άλλα. Συνεχώς θα μεγαλώνουν και η λειτουργίες τους θα τελειοποιούνται. Είναι ψηλό τρία εκατοστά και ζυγίζει τρία γραμμάρια. Στους επτά μήνες, που ακολουθούν, θα πολλαπλασιαστεί στο εικοσαπλάσιο το ύψος του (μέχρι 60 εκατοστά) και στο χιλιαπλάσιο το βάρος του (3 κιλά και περισσότερο).




9η – 10η εβδομάδα κύησης
Τώρα πια λειτουργούν όλα του τα όργανα. Μύες και νεύρα συγχρονίζονται, κινεί χέρια και πόδια. Αναπηδά και κολυμπά στο ζεστό αμνιακό υγρό. Μπορεί να πιάνει ένα μικρό αντικείμενο. Αισθάνεται τον πόνο , ακούει τους ήχους και θυμάται τους χτύπους της καρδιάς της μητέρας του. Όταν γεννηθεί θα τους αποζητά...



11η – 12η εβδομάδα κύησης (3ος  μήνας)
Ήδη είναι 8 εκατοστά και ζυγίζει 25 γραμμάρια. Μέσα σε ένα μήνα το ύψος του τριπλασιάστηκε και το βάρος του οκταπλασιάστηκε! Η ομοιότητα που έχει με τους γονείς του, τόσο στα χαρακτηριστικά όσο και στα φερσίματα, είναι πια φανερή. Του φυτρώνουν τα μαλλιά και τα νύχια. Ξυπνάει όταν η μαμά του ξυπνάει, κοιμάται όταν αυτή κοιμάται και είναι ήρεμο όταν αυτή είναι ήρεμη. Όλες οι ψυχικές και εγκεφαλικές μεταβολές και κάθε ουσία που χρησιμοποιεί η μητέρα επηρεάζει κι εκείνο.



13η - 17η εβδομάδα κύησης (4ος μήνας)
Το έμβρυο έχει φτάσει τα 16 εκατοστά και ζυγίζει 80-100 γραμμάρια. Το δέρμα του είναι πολύ λεπτό, έχουν αναπτυχθεί τα πόδια, τα βλέφαρα και τα εσωτερικά γεννητικά όργανα. Αρχίζει η κατάποση και η ούρηση. Καθορίζεται η γενική μορφή του προσώπου.






18η – 26η  εβδομάδα (5ος & 6ος μήνας)
Στον πέμπτο μήνα το ύψος του είναι 19-21 εκατοστά και το βάρος του 200-220 γραμμάρια. Στον έκτο μήνα το ύψος του έχει φτάσει στα 29 εκατοστά και το βάρος του στα 500 γραμμάρια. Σχηματίζονται τα βλέφαρα και τα φρύδια. Ανακαλύπτει τον αντίχειρα και το πιπίλισμα. Η επιδερμίδα του καλύπτεται από λεπτό χνούδι που θα αποβληθεί πριν από τη γέννηση. Φυτρώνουν τα μαλλιά του ενώ σχηματίζονται και τα πρώτα αποθέματα λίπους.




27η – 34η εβδομάδα (7ος & 8ος μήνας)
Τον έβδομο μήνα το έμβρυο έχει ύψος 36-37cm και ζυγίζει 900-1000 γραμμάρια. Τον έβδομο μήνα το μήκος του φτάνει τα 43cm και το βάρος του τα 1600-1700 γραμμάρια. Αναπτύσσετε ο εγκέφαλος και το έντερο. Ο θώρακας του συσπάτε – κάνει προπόνηση για τη μελλοντική αναπνοή. Τα μάτια του έχουν ένα βαθύ μπλε χρώμα. Καταλαμβάνει σχεδόν όλη τη μήτρα και το αμνιακό υγρό αρχίζει να μειώνεται.




35η – 38η εβδομάδα κύησης (9ος μήνας)
Έχει μήκος περίπου 49 εκατοστά και ζυγίζει 2700-2900 γραμμάρια. Το κεφάλι μετατοπίζεται προς τα κάτω και ετοιμάζετε για τον τοκετό. Αναγνωρίζει τις εξωτερικές φωνές και όχι μόνο τη φωνή της μητέρας του. Το στομάχι και τα νεφρά λειτουργούν στην εντέλεια. Η ανάπτυξη έχει ολοκληρωθεί και η νέα ζωή είναι πλέον έτοιμη να έρθει στον κόσμο!



Οι εικόνες ανήκουν στον βραβευμένο φωτογράφο Lennart Nilsson.
www.lennartnilsson.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr