Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Διακοσμητικές ιδέες για το παιδικό δωμάτιο


Κάθε παιδί, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκετε, έχει ανάγκη από ένα δικό του προσωπικό χώρο, ένα δωμάτιο μέσα στο οποίο να περνάει ευχάριστα τον ελεύθερο του χρόνο και να χαλαρώνει. Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου όμως δεν είναι απλή υπόθεση. Πέρα από το προσωπικό γούστο πρέπει κανείς να λάβει υπόψη κι ορισμένες ακόμη παραμέτρους, όπως η ηλικία και η ασφάλεια του παιδιού. Παρότι δεν έχω γίνει ακόμη μητέρα, φρόντισα να ενημερωθώ και ακριβώς αυτές τις πληροφορίες θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας. Λιλιπούτεια έπιπλα, άφθονο χρώμα κι έξυπνες, χρηστικές ιδέες για να μεταμορφώσετε το δωμάτιο των μικρών σας αγγέλων σε αληθινό παράδεισο!




Ηλικία: 0-1 ετών
Επειδή τα βρεφικά είδη (κουκλάκια, παιχνίδια, κτλ.) συνήθως έχουν ζωηρά χρώματα, μια καλή ιδέα είναι να επιλέξετε το λευκό για τα βασικά έπιπλα στο δωμάτιο του μωρού. Έτσι ο χώρος δεν θα είναι πολύ φορτωμένος και θα δίνει μια αίσθηση ηρεμίας. Αν τα έπιπλα είναι λευκά, μπορείτε να βάψετε τους τοίχους με κάποια παστέλ απόχρωση, όπως ροζ, γαλάζιο, ανοιχτό βεραμάν ή παστέλ κίτρινο. Γενικά, αποφύγετε τις διχρωμίες, τις πολλές τρέσες και τις «φορτωμένες» ταπετσαρίες, που δημιουργούν βαριά ατμόσφαιρα στον παιδικό χώρο. Το δωμάτιο του μωρού πρέπει να αερίζεται καλά και ο κεντρικός φωτισμός να είναι διακριτικός. Τα φωτάκια της νύχτας είναι απαραίτητα, για να μην τρομάζει το μωρό όταν ξυπνάει.


ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ 


Μια αυτοσχέδια σκηνή θα τα ενθουσιάσει!
Ηλικία: 1-3 ετών
Στα μικρά παιδιά αρέσει πολύ να κρύβονται στο δωμάτιο τους, νιώθοντας ότι βρίσκονται σε έναν ολοδικό τους απομονωμένο χώρο. Ένα σπιτάκι –από ύφασμα, ξύλο ή συνθετικό υλικό- θα τους δώσει την αφορμή για νέες περιπέτειες. Μια καλή ιδέα θα ήταν να μεταμορφώσετε το κρεβάτι τους σε έναν τέτοιο χώρο, χαρίζοντας τους με τον τρόπο αυτό επιπλέον ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επειδή αυτή είναι η ηλικία της περιέργειας, φροντίστε να τοποθετήσετε τις ειδικές ασφάλειες στις πόρτες και τα παράθυρα. Προτιμήστε τα ξύλινα παιχνίδια, με χρώματα που προέρχονται από βαφές μη τοξικές, και τα οποία είναι σαφώς πιο ακίνδυνα. Επίσης δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του χαλιού που θα βάλετε στο δωμάτιο του. Το πιο κατάλληλο είναι ένα μικρό βαμβακερό χαλάκι, που μπαίνει στο πλυντήριο και πλένετε συχνά. Αποφύγετε τις μοκέτες που καλύπτουν όλο το χώρο και αποτελούν σημαντικές εστίες μικροβίων.


                             ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ 




Ηλικία: 4-5 ετών
Σε αυτή τη φάση αγαπούν τα χρώματα και προπάντων τη δημιουργία. Γι’ αυτό κι εσείς πρέπει να τα ενθαρρύνετε να εκφράσουν τη δημιουργικότητα τους. Μια εξαιρετική ιδέα είναι να ντύσετε έναν από τους τοίχους του δωματίου τους με ένα μαυροπίνακα, στον οποίο θα αποτυπώνουν ότι χωράει η φαντασία τους. Εναλλακτικά θα μπορείτε να τους φτιάξετε λευκούς καμβάδες πάνω στους οποίους θα μπορέσουν να δημιουργήσουν δικά τους έργα. Επειδή όμως τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, καλό θα ήταν να εγκαταστήσετε στο δωμάτιο τους αναπαυτικά πουφ ή ένα τραπεζάκι με πολλά καρεκλάκια, για να υποδέχονται τους φίλους τους. Καθώς ήρθε η στιγμή να αρχίσουν να μαθαίνουν να μαζεύουν τα πράγματα τους, προμηθευτείτε μεγάλα πλαστικά κουτιά, ώστε κάθε βράδυ να τοποθετούν εκεί τα παιχνίδια τους.


                              ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ 



Ηλικία: 6-7 ετών
Τα μικρά σας ήδη πάνε σχολείο. Αφαιρέστε λοιπόν από το δωμάτιο τους οτιδήποτε παραπέμπει σε βρεφική ηλικία, όπως ρομαντικές μπορντούρες και λούτρινα ζωάκια. Τα παιδιά σας θέλουν να πιστεύουν ότι μεγάλωσαν. Ενθαρρύνετε τα. Επιβραβεύστε τη δημιουργικότητα τους, διακοσμώντας το δωμάτιο με τα παιχνίδια και τα αντικείμενα που έχουν συναρμολογήσει μόνα τους. Επενδύστε σε σωστά φωτιστικά. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά χρειάζονται πολύ περισσότερο φως από ότι οι μεγάλοι. Αποφύγετε τα σποτ, τα οποία είναι κουραστικά για τα παιδικά μάτια, αλλά και τα φωτιστικά δαπέδου, που είναι σχετικά επικίνδυνα.
                 

                             ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ



Ηλικία: 8-9 ετών
Είναι η ηλικία που νομίζουν ότι όλος ο κόσμος είναι στα πόδια τους. Η διακοσμητική ιδέα που σας προτείνω θα τα κάνει να αγαπήσουν τη γεωγραφία! Παγκόσμιους χάρτες σε διάφορες διαστάσεις θα βρείτε στα βιβλιοπωλεία και θα τους κολλήσετε στον τοίχο με κόλλα ταπετσαρίας. Τώρα, πλέον, είναι επιτακτική η ανάγκη ενός ανατομικού κρεβατιού, το οποίο το παιδί θα το έχει μέχρι το τέλος της εφηβείας του. Διαλέξτε ένα υπόστρωμα σε κάποιο ουδέτερο χρώμα και αποφύγετε λουλουδάτα ντεσέν ή αλλά σχέδια που τον επόμενο χρόνο θα είναι «ντεμοντέ».
          
                                                 
                               ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ



Ηλικία: 10-11 ετών
Φύση, σπορ, χειροτεχνία, μουσική. Τα παιδιά αποκτούν πλέον ενδιαφέροντα και ανακαλύπτουν νέες πηγές έμπνευσης. Γι’ αυτό συνήθως και αποφασίζουν να διακοσμήσουν το δωμάτιο τους «θεματικά». Βοηθήστε το να διαλέξει θέμα και συμβουλέψτε το διακριτικά, αφήνοντας τον όμως την πρωτοβουλία να γίνει εκείνος ο διακοσμητής του δωματίου του. 



                                ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr