Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Η γιορτή της μητέρας (Ιστορική αναδρομή)



Η πρώτη αναφορά στη «γιορτή της μητέρας» εντοπίζεται κάπου στην Αρχαία Ελλάδα. Ήταν γιορτή της άνοιξης αφιερωμένη στη θεά Γαία, τη μητέρα γη, μητέρα θεών και ανθρώπων. Αυτή τη διαδέχτηκε μία γιορτή αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα, σύζυγο του Κρόνου και μητέρα του Δία, θεά της γονιμότητας. 

Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία η γιορτή της μητέρας είναι αφιερωμένη στη θεά Κυβέλη και πραγματοποιείται το μήνα Μάρτιο.

Την επόμενη αναφορά την εντοπίζουμε στην Αγγλία του 1600 με την ονομασία «Mothering Sunday”. Η ημέρα αυτή γιορταζόταν την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής και κατά τη διάρκεια αυτής οι υπηρέτες που κατοικούσαν στα σπίτια των αφεντάδων τους έπαιρναν άδεια για να επισκευτούν τις μητέρες τους και να περάσουν μαζί τους τούτη τη μέρα. 

Στις αρχές του 20ου αιώνα μια δασκάλα, η Anna Javris από τη Φιλαδέλφεια, κατάφερε μετά από πολύ αγώνα να καθιερώσει τη δεύτερη Κυριακή του Μάη ως επίσημη γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ. Το 1907 ξεκίνησε την εκστρατεία της θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τιμήσει την μνήμη της μητέρας της και το 1914 με προεδρικό διάταγμα τα κατάφερε.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929. Την τοποθέτησαν σε αυτή την ημερομηνία για να συμπίπτει με την χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά τη δεκαετία του 1960 η γιορτή μεταφέρθηκε οριστικά στην δεύτερη Κυριακή του Μαΐου όπου και γιορτάζεται ως και σήμερα.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr